Project EL CAMINO : the way between two points

Het project waaraan ik deelneem, heet EL CAMINO: the Way between two Points  en zal ondermeer in het LAC Narbonne, in het Musée Vassivière, in het Cidade da Cultura de Galicia in Santiago de Compostela, in het KADOC te Leuven en in het Provinciaal Hof te Brugge te zien zijn. Curator van dit project is Christa Vyvey. De deelnemende kunstenaars zijn Renato Nicolodi, Stijn Cole, Jonas Van Steenkiste, Ronny Delrue, Cel Crabeels en Christine Clinckx. Ieder van ons zal de reis, gebaseerd op de eeuwenoude pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, op zijn manier en op een ander moment afleggen. Het werk dat we onderweg maken en de neerslag van de ervaringen die we onderweg opdoen, worden samengebracht in een internationaal rondreizende tentoonstelling. Thema's als migratie, identiteit en interactie vormen daarbij een rode draad.

De pelgrimsroutes bestaan reeds eeuwen voor de eerste Christenen deze routes liepen. Nu volgen vluchtelingen deze zelfde routes om, weg van het geweld, in Europa te geraken. In het westen kennen we een absurde overvloed en toch voelen we ons niet tevreden. Via literatuurstudie heb ik me verdiept in de historiek van het pelgrimsnetwerk in Europa. Via mijn werk probeer ik die geschiedenis te koppelen aan de actuele problematiek van migratie en culturele identiteit.
Voor het lopen van de Camino heb ik een rugzak / kunstwerk gemaakt die ik tijdens de tocht ondersteboven als jas kan dragen of gewoon als rugzak. Gedurende een maand hebben mensen die de tentoonstelling 'gIVING/TAKINg' in het CC Nova te Hoboken hebben bezocht hier spullen van kunnen afnemen en er persoonlijke objecten aan kunnen toevoegen, namelijk de dingen waarvan zij vonden dat ik ze moest meenemen op de tocht naar Santiago De Compostela. Met deze rugzak, voorzien van draden vol kleine objecten zal ik de Camino lopen. Dingen die zij vonden die ik moest meenemen op de tocht naar Santiago De Compostela. Deze spullen zal ik verbranden bij aankomst in Finisterre, (einde van de wereld waar alle pelgrims hun persoonlijke spullen verbranden na de tocht, als offer) in een speciaal uitgesneden boek. De Cahier de Route, waar ik mijn voorbereidingen, schetsen , ideeën en tekeningen in heb opgetekend. De 14 performances die ik voorzie tijdens de wandeltocht zullen geregistreerd worden met een videocamera door een medewerker en door mezelf gemonteerd tot zeven films die door zeven video beamers geprojecteerd zullen worden.De polaroidfoto's die ik onderweg maak, worden ook uitvergroot en opgekleefd. Ik heb ook twee voettekeningen gemaakt aan de hand van Frotages die ik zal inkaderen en tonen. Aan het einde van de tocht worden deze spullen, opgeborgen in het boekobject Cahier de Route, verbrand in Finisterre, het eindpunt van de tocht waar alle pelgrims traditioneel hun kleding verbranden. 


Voor de tentoonstelling 'Cahier de Route' in het Provinciaal Hof te Brugge (vernissage 13.5.2016) zal de rugzak opnieuw in een open ruimte opgehangen worden en de bezoekers van de tentoonstelling zullen deze keer ter plaatse berichten kunnen schrijven en deze bevestigen aan de rugzak. Deze berichten zal ik op mijn rug meedragen op mijn wandeltocht in de paasvakantie van Leon naar Santiago de Compostela. Ook tijdens deze tocht zullen mensen nieuwe berichten kunnen toevoegen. Op basis van deze geschreven berichten, vragen of voorstellen, zal ik tenslotte een afsluitende performance doen aan de kathedraal van Compostela. Die performance zal gefilmd worden en de film zal als onderdeel van zeven projecties in de expositie in het LAC Narbonne te zien zijn. LAC Narbonne Lieu D'Art Contemporain LAC Narbonne (25.6.2016 - 18.9.2016) 

 

  Voor de groepstentoonstelling in het LAC Narbonne heb ik een video-installatie geconcipieerd, The 7 SINS . De toeschouwer staat in de ruimte omgeven door zeven projecties die een afgerond projectievlak hebben en elkaar gedeeltelijk overlappen. De projecties tonen permanent zeven deuren van het onderbewustzijn. Van tijd tot tijd gaat er een deur open en krijgt de toeschouwer een performance te zien die tijdens het lopen van de Camino is opgenomen. Muzikant Michel Verkempinck zal samen met mij de begeleidende muziek schrijven. Deze is gebaseerd op de opera Orpheus van Monteverdi. De opera wordt achterstevoren gemonteerd met geluiden die ik zal opnemen bij het stappen van de camino. (Orpheus loopt de tocht naar de onderwereld achterstevoren voor de overleden Eurydice.) Daarnaast realiseer ik een installatie die buiten opgesteld wordt, aan de ingang van het LAC Narbonne dat langs een van de routes ligt. Deze pelgrimstent staat open voor alle pelgrims, vluchtelingen en bezoekers en bestaat uit gedragen en geschonken, aan elkaar genaaide kledingstukken die samen op een bestaande tentstructuur gespannen zullen worden en zo een tent zullen vormen van ongeveer 6 x 4 m. Buiten aan de tent zijn lege witte doeken bevestigd. De bezoeker wordt uitgenodigd om erop te schilderen of te schrijven en zo zijn ervaringen, zijn tochten, zijn dromen te vast te leggen en te delen. Op deze wijze treedt hij of zij in een visuele of tekstuele dialoog met de kunstenaar.

In de zomer van 2007 zal de tentoonstelling een deel van ons onderzoek tonen aan de studenten van de KU Leuven en is de naslag van ons werk te bezichtigen voor het publiek in het KADOC

Naar aanleiding van het project verschijnt er een boekpublicatie die opgevat is als een bundeling van kunstenaarspagina's en voorzien is van een theoretisch-artistieke reflectie door curator en criticus Michel Dewilde.

EL CAMINO: the Way between two Points kadert in een internationaal samenwerkingsverband tussen kunstencentra in Vlaanderen, Frankrijk en Spanje. Het is de bedoeling via het eeuwenoude netwerk van de pelgrimstochten een hedendaagse interactie tussen regio's te activeren, waarbij de beeldende kunst het bindende element vormt. Zo vormen de locaties in Narbonne (LAC), Vassivière (Musée de Vassivière), Santiago de Compostela (Cidade da Cultura de Galicia), Leuven (KADOC) en Brugge (Provinciaal Hof) de knopen van een tijdelijk artistiek netwerk van migratie, communicatie en interactie.

 

 

 

clinckx el camino

christine clinckx, El Camino , 2015 video performance Antwerp Hoboken ccNOVA  

christine clinckx, El Camino , 2015 interactive installation, Antwerp Hoboken ccNOVA

clinckx el camino video
christine clinckx, El Camino , 2015 video performance Antwerp Hoboken ccNOVA
 
clinckx el camino the way between two points christine clinckx el camino 2015 the way between two points polaroidclinckx compostela el camino the way between two points
christine clinckx, El Camino , 2015 Polaroids
 

clinckx el camino the way beween two points 2015cahier de route clinckx el camino clinckx cahier de route 2015 el caminochristine clinckx, El Camino , the walk / performance __________________christine clinckx, Cahier de Route , El Camino @ finisterre performance / object

 

BOOK CHRISTINE CLINCKX / WORKS 1995-2015

This book was published by Christine Clinckx in January 2016. Language English, Soft cover, 200 pages.

A survey of the installations, performances and photoworks of Belgian artist Christine Clinckx, assembled and designed by the artist.

The book also contains archive documents, a full c.v., and texts by Stijn Huijts and Elke Andreas Boon

Preview and order with this link.

http://nl.blurb.com/b/6853841-christine-clinckx-works-1995-2015

book link clinckx

_______________